Parrandachilik bo’yicha dolzarb savollar va ularga javoblar.
Parrandalarni muvozanatlashtirilgan to’g’ri ovqatlanish, qulay shart-sharoitlar bilan ta’minlash va o’stirish murakkab vazifalardir. Bu juda ko’p savollar tug’diradi va biz ushbu maqolada ulardan eng ko’p so’raladiganlarini to’pladik.
Oziqlantirish noto’g’ri ekanini qanday tushunish mumkin?
Noto’g’ri ovqatlanish mikroelementlarning yetishmasligi bilan tavsiflanadi. Ozuqa moddalarining yetishmasligi, o’z navbatida, tashqi va ichki alomatlarning paydo bo’lishiga olib keladi. Ularning orasida eng keng tarqalgan turlari quyidagilar:
– parranda skeleti (suyak) deformatsiyasi;
– patlanish sifati va holatining yomonlashuvi;
– qobiqning sifati yomonlashuvi;
– bo’g’imlarning tez-tez kasallanishi;
– naslni qoldirish qobiliyati susayishi;
– turli kasalliklarga yuqori sezuvchanlik.
Ushbu xususiyatlar tufayli oziqlantirishda kamchiliklar mavjudligini aniqlash mumkin.
Donning qovushqoqligi parrandalarga qanday ta’sir qiladi?
Qovushqoqlik parrandaning samaradorligini va ozuqa konversiyasini pasaytiradi.
Ozuqa konversiyasi – bu bir ozuqa birligining olingan mahsulot birligiga nisbati.
Donning qovushqoqligi nokraxmal polisaxaridlar bilan belgilanadi. Ushbu ko’rsatkich pishib yetilish vaqtida, ya’ni donni quritish paytida kamayganligi o’rganilgan. Bugungi kunda ozuqa jarayonini tezlashtiradigan sun’iy quritish usuli mavjud.
Jo’jalarni qanday don bilan boqish kerak?
Donni maydalash nuqtai nazaridan ko’rib chiqamiz. Ko’pgina parrandachilik fermalari tovuqlarni oziqlantirishda kichik maydalagichdan foydalanadi, bu esa ularga kerakli massani olish imkonini bermaydi. Tuxumdan chiqqach dastlabki 2-3 hafta ichida ushoq, ya’ni juda mayda bo’lakchalar bilan boqish yaxshiroq va shundan keyingina donni yanada kattaroq ravishda maydalashni boshlash kerak bo’ladi.
Parrandaning samaradorligi nimadan iborat?
Parrandaning samaradorligini belgilovchi ko’plab omillar mavjud. Tadqiqotchilar tomonidan taqdim etilgan umumiy ma’lumotlar – energiya qabuli samaradorlikning 30-40% ini tashkil qiladi, protein – 20-30% va premikslarda biologik faol moddalar (gormonlar, antibiotiklar, fermentlar, vitaminlar) – 10-20%.
Parrandalarni parvarish qilishda antibiotiklardan foydalanish kerakmi?
Antibiotiklardan foydalanish Yevropada taqiqlangan, ammo boshqa ko’plab mamlakatlarda uni ishlatishadi. Tajribalar tufayli antibiotiklar samaradorligini fermentlar bilan birga oshirish imkoni paydo bo’ldi.
Antibiotiklarning dastlabki funksiyasi bu patogen mikroflorani yo’q qilishdir, ya’ni sifatsiz ozuqani iste’mol qilish bilan birga infeksiyani ham qabul qilish ehtimoli mavjud. Infeksiya patogen bakteriyalarni qo’zg’atadi va bu og’riqli holatga olib keladi, antibiotiklar esa bu mikroflorani, ya’ni yomon holatni ham yo’q qiladi.
Oqsil ochlik nima va u nima qiladi?
Protein ochligi – oqsilning yo’qligi yoki yetishmasligi (defitsit). Oqsillar parrandalarni nafaqat mushak massasini hosil qilish, sifatli patlanish va tuxumlar uchun zarur bo’lgan muhim aminokislotalar bilan ta’minlaydi, chunki bu mahsulotlarning barchasi yuqori oqsilli hisoblanadi.
Oqibatlar sifatida yomon qon tarkibi, asab tizimining buzilishi va alimentar distrofiya (o’sish sekinlashishi va tuxum chiqarish kamayishi), anterioz (sust patlanish) va alopetsiya (patlarni to’kilishining tiklb bo’lmas jarayoni) rivojlanishi hisoblanadi.