Tuxum miya va boshqa tana hujayralari uchun kunlik zarur bo’lgan ko’plab oziq moddalarni o’z ichiga oladi. Tuxumlar xolin moddasiga boy bo’lib, u miya faoliyatiga yordam beradigan muhim modda hisoblanadi. Xolin barcha hujayra membranalarining tuzilishini mustahkamlashda ishtirok etadi. U shuningdek, neyrotransmitterlarni ishlab chiqarishda asosiy tarkibiy qism bo’lib xizmat qiladi. Shuning uchun miya hujayralari bir-biri bilan hamda mushak hujayralari bilan aloqa o’rnatishi mumkin. Homila uchun onaning ratsionidan olingan tuxumlarning yuqori xolin miqdori miyaning normal rivojlanishiga yordam beradi va hatto tug’ma nuqsonlarning oldini oladi.

Tahminlarga ko’ra, bitta tuxum sarig’ida miyaning muhim ozuqasi bo’lgan taxminan 300 mikrogram xolin mavjud. Kattalar uchun tavsiya etilgan sutkalik doza 400 dan 550 mikrogramgacha. U suvda eriydigan B-kompleks vitaminining bir turi. Bu ozuqa miyaning to‘g‘ri rivojlanishi, jigar salomatligi, yangi tug‘ilgan chaqaloqlarda asab naychalari nuqsonlarining oldini olish, buyraklar bilan bog‘liq muammolar va boshqalar uchun zarur ekanligi aniqlandi. Kuniga bitta tuxum iste’mol qilish, jumladan, xolinning o‘simlik manbalari (gulkaram, brokkoli, ismaloq, kinoa, bodom yoki jigarrang guruch) bizni kerakli iste’mol bilan ta’minlashi mumkin.

Sizning miyangiz energiya uchun doimiy glyukoza ta’minotini ham talab qiladi. Qonda glyukoza konsentratsiyasining kunlik katta o’zgarishlari miya xotirasi va kognitiv funksiyaga salbiy ta’sir ko’rsatishi mumkin. Tuxum ichidagi protein barcha oziq-ovqatlarning eng yuqori sifatli oqsilidir. Shuning uchun tuxumni “superfood” deb ataladi. Ushbu protein qondagi glyukoza darajasini barqarorroq ushlab turish orqali sizni uzoq vaqt davomida to’liq his qilishingizga yordam beradi. Tuxumdagi yuqori sifatli protein, shuningdek, dopamin va norepinefrin kabi muhim neyrotransmitterlarning zarur tarkibiy qismidir. Bular miya hujayralari bir-biri bilan aloqa qilish uchun foydalanadigan kimyoviy moddalardir. Miya uchun ushbu jarayonlarning barchasini yakuniy natijasi energiya va hushyorlikni oshirish hissi hisoblanadi.

Bu haqda birinchi marta eshitayotgan bo’lishingiz mumkin, ammo xolinga boy parhezlar miyangizni qarish ta’siridan himoya qilishga yordam beradi. Tovuq, tuxum va baliq kabi oziq-ovqatlar, shuningdek, loviya kabi dukkakli ekinlar B-vitaminiga boy hisoblanadi.

Boston universiteti tadqiqotchilari o‘z dietasida ko‘p miqdorda “xolin” qabul qilgan odamlar xotira testlarida yaxshiroq natija ko‘rsatishini va fikrlash qobiliyati bilan bog‘liq miya o‘zgarishlarini kamroq namoyon qilishini aniqladilar. Topilmalar sizning ovqatlanishingiz miyangizning qarishiga ta’sir qilishi mumkinligini isbotlaydi, deydi katta tadqiqotchi doktor Roda Au.

Tadqiqot shuni ko’rsatdiki, xolinni ko`p iste’mol qiluvchi erkaklar va ayollar kam iste’mol qiladiganlarga qaraganda xotira testlarida yaxshiroq ishlashgan. Bu nazariya yog’ va kaloriya iste’moli kabi omillarni hisobga olgandan keyin ham to’g’ri bo’lib qoldi.

Ushbu yosh hududlari miyadagi qon tomirlari kasalligining belgisi hisoblanadi, bu esa insult yoki oxir-oqibat fikrlash qobiliyatini buzilishiga olib kelishi mumkin. Xolinni kam iste’mol qiladigan odamlar yuqori iste’mol qiladigan hamkasblariga qaraganda aqliy pasayish “yo’lida” bo’lishlari mumkin.

Shunday qilib, xolinning juda ko’p foydalari va uning miya bilan bog’liqligi haqida yetarli ma’lumot berdik. Siz har kuni tuxumdan ko’p miqdorda xolin olishingiz mumkin.

«Parrandasanoat» uyushmasi matbuot xizmati